Basmati rijst

Basmati rijst is een rijstsoort die hoog staat aangeschreven in zijn klasse. Het is een langkorrelige rijst die officieel afkomstig is uit Pakistan en India. Basmati rijst wordt verbouwd aan de voet van de Himalaya wat onder andere betekent dat het een duurdere rijstsoort is dan andere. Toch is het een heerlijke variant rijst die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Basmati rijst geeft veel voedingsstoffen en energie af, daarom is het een goede basis voor elke maaltijd en wordt het ook onder sporters veel gegeten, zowel koud als warm.

Wat is basmati rijst?

Elke soort rijst heeft zo zijn voordelen, dit geldt ook voor basmati rijst. Basmati betekent namelijk ‘de geurige’. Hét grote pronkstuk van de basmati rijst. Wanneer je gaat koken met basmati rijst zal je merken dat je huis snel gevuld is met de heerlijke geur ervan. Het is een rijstsoort die zacht van structuur is maar een enorme aromatische smaak. Basmati rijst is te herkennen aan de lange dunne korrel en kan ook worden vergeleken met pandan rijst. Die ook thuishoort in de categorie ‘de geurige’.

Basmati rijst bereiden

Deze rijst wordt veel in Indiase gerechten gebruikt en wordt ook wel de droogkook rijst genoemd. Voor een goed gevulde maaltijd gebruik je 100 g rijst per persoon. Haal hier 15 g af als je een kleine eter bent en doe er 15 g bij als je een grote eter bent. Was de rijst schoon totdat het water waarmee je spoelt dat achterblijft schoon en helder is. Verdeel de rijst in een pan met de volgende verhouding: 1 kopje rijst ten opzichte van 2 kopjes water. Als het water kookt zet je de rijst op een laag vuurtje en laat je het pruttelen. Wanneer er putjes verschijnen in het rijst mengsel is de basmati rijst klaar. Snel en makkelijk koken met deze rijst!

Bij Asian Food Lovers vind je ook nog allerlei andere soorten rijst. Ook hiermee kun je heerlijke Thaise recepten maken. Neem ook eens een kijkje bij pandan rijst, gebroken rijst, gele rijst, botan rijst, zilvervlies rijst.